Burn-out preventie

Als een medewerker binnen de beschikbare tijd niet of met moeite kan voldoen aan de gestelde taakeisen, dan is er in principe sprake van een hoge werkdruk.
Incidentele hoge werkdruk hoeft nog geen probleem te zijn, maar als het veelvuldig of structureel voorkomt is het dat wèl. Dit kan namelijk leiden tot verminderde arbeidskwaliteit en werkplezier, psychische en fysieke klachten, lagere productie en uiteindelijk tot verzuim.

Work-Life Balance
De basis workshop Werkdruk & Welzijn duurt één dagdeel en is vooral gericht op het tijdig herkennen en onderkennen van signalen die erop duiden dat de balans tussen werkplezier en werkstress verstoord dreigt te raken. We starten daarom met een quickscan zodat elke deelnemer direct inzicht krijgt in de eigen balans.

JD-R model - ReflectKlik hier of op de afbeelding voor verscherping.

Onze benadering is gebaseerd op het bekende Job Demands-Resources model (JD-R model), een wetenschappelijk model dat in 2006 is ontwikkeld door professoren op het gebied van arbeid & organisatiepsychologie: Bakker, Demerouti en Schaufeli. Zij gaan ervan uit dat het succes van een organisatie mede wordt bepaald door het welzijn van de werknemers.

In het JD-R model wordt het welzijn omschreven als de verhouding tussen de taakeisen van een werknemer en de functiemiddelen die deze werknemer ter beschikking staan om aan de taakeisen te kunnen voldoen.
Als er sprake is van hoge taakeisen terwijl de functiemiddelen ontoereikend zijn, dan kan dit leiden tot demotivatie, verminderde productiviteit, fysieke en/of psychische klachten. Deze kunnen uitmonden in een burn-out van werknemers en een langdurig verzuim.

Lees meer