Werkdruk & Welzijn

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat leerkrachten en docenten een relatief groter risico lopen op psychische vermoeidheid, resulterend in een burn-out. Bij het ontwikkelen van deze meerdaagse workshop hebben wij ons laten leiden door de vraag van een potentiële opdrachtgever, die een pakkende training zocht op het gebied van timemanagement.

Aan de hand daarvan hebben wij een preventieve aanpak ontwikkeld die enerzijds gericht is op bewustwording van burn-out signalen en anderzijds op verbetering van het welzijn. Het kan op maat afgestemd worden op de situatie en behoeften van uw medewerkers en voorziet – desgewenst – ook in enkele coachingsgesprekken.

  • Cirkel van Invloed: Aan de hand van Stephen Covey’s Cirkel van invloed en betrokkenheid wordt iedere deelnemer zich er bewust(er) van dat energievreters gerelateerd kunnen zijn aan externe omstandigheden, maar vooral ook aan het eigen gedrag. Men krijgt de tools in handen om zelf de werkdruk te leren verminderen;

Cirkel van invloed

  • Persoonlijk Preventieplan: de laatste bijeenkomst staat geheel in het teken van een persoonlijk actieplan, waarmee iedere deelnemer enkele zelfgekozen doelen benoemt. Dit is dus het begin van een Persoonlijk Preventieplan waarmee men gaandeweg zelf aan de slag gaat, eventueel met behulp van een ervaren coach;
  • Terugkomdagdeel: de workshop wordt afgerond met een terugkomdagdeel waarbij deelnemers – desgewenst – de eigen ervaringen kunnen delen met de groep. Dit is dus geen verplichting ! Besproken wordt wat er van ieders voornemens terecht is gekomen. Welke progressie is geboekt ? Waar loopt men nog tegenaan ? Wat werkt wel, wat niet ? Welke competenties wil een deelnemer nog verder ontwikkelen, en hoe zou dit gerealiseerd kunnen worden ?