Vertrouwenspersoon

Het onderwerp grensoverschrijdend gedrag staat al geruime tijd volop in de belangstelling. Ook de rol van werkgevers komt daarbij vaak ter sprake; denk o.a. aan enkele bekende organisaties zoals Ajax, VARA, SBS 6 en NOS.
Volgens de huidige Arbeidsomstandighedenwet en het Arbobesluit moeten werkgevers zorg dragen voor veilige en gezonde werkomstandigheden. Werkgevers zijn dus verplicht  om een arbeidsomstandighedenbeleid te voeren dat psychosociale arbeidsbelasting voorkomt, dan wel beperkt. Daaronder vallen naast seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten ook agressie, pestgedrag, discriminatie en werkdruk.

Wetsvoorstel
Medio januari 2023 heeft het kabinet een actieprogramma gepubliceerd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Daarin wordt aangekondigd dat het kabinet overweegt om werkgevers te verplichten om een vertrouwenspersoon aan te wijzen.
Dit komt er in de praktijk op neer dat werkgevers hiervoor een beleid moet gaan voeren in de vorm van duidelijke gedragsregels. Daarin moet duidelijk beschreven worden wat binnen de organisatie wel en niet mag of kan. Tevens moet er een procedure zijn, waarnaar gehandeld wordt bij eventuele klachten. En als er bepaalde risico’s zijn voor psychosociale arbeidsbelasting (waaronder seksuele intimidatie), dan moeten werkgevers een plan van aanpak maken om deze te voorkomen.

Symbolen 2 pngVertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is er voor werknemers die melding maken over elke vorm van sociale onveiligheid. Enerzijds werkt de vertrouwenspersoon aan het voorkomen van ongewenst gedrag, o.a. door voorlichting te geven aan werkgever en werknemers. Anderzijds wordt een vertrouwenspersoon geacht om werknemers op te vangen als er onverhoopt sprake is van een klacht over ongewenst gedrag.
Overigens zal in de wet tevens vastgelegd worden dat een vertrouwenspersoon moet beschikken over voldoende deskundigheid en ervaring om de functie te kunnen vervullen. Vooruitlopend hierop zijn onze adviseurs gestart met een individueel traject van opleiding en certificering, om t.z.t werkgever en werknemers naar behoren te kunnen bijstaan.

Externe Vertrouwenspersoon